“..behoefte aan arbeidskrachten met 83 procent verminderen."

Oogstrobot oplossing voor tekort aan seizoenarbeiders!

Eerste officiële seizoen selectieve oogstrobot voor witte asperges

Het begin staat niet vast, maar het einde van het aspergeseizoen wel: 24 juni, de geboortedag van Johannes de Doper. Waarom die datum ooit is gekozen, is in de vergetelheid geraakt. Maar na Sint-Jan krijgt ‘de koningin onder de groenten’ de tijd om weer op krachten te komen. Dit jaar is natuurlijk wel anders dan alle voorgaande. Dankzij de selectieve oogstrobot voor witte asperges van AvL Motion. Met sensortechnologie van Turck.

Asperges. Waarschijnlijk geen enkele seizoensgroente geniet een grotere populariteit onder restaurantbezoekers en thuiskoks. In 150 voor Christus wijdde Cato de Oudere zich al aan de teelt van de ‘koningin onder de groenten’. Zonnekoning Lodewijk XIV wilde de delicatesse zelfs ook met Kerstmis op de menukaart zien. Nu vele eeuwen later duurt het culinaire enthousiasme voor het ‘witte goud’ onverminderd voort. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2018 de aspergeteelt in Nederland een oppervlakte besloeg van 3.222 hectare, goed voor 20.800 ton. Nederland stond daar mee op de vijfde plaats n Europa. Onze oosterburen gelden als grootste aspergetelers met vorig jaar een oppervlakte van 22.000 hectare en een oogst van 122.000 ton asperges.

Moeizaam

Maar alvorens de asperges vers op het bord kunnen worden geserveerd, moeten ze vaak moeizaam handmatig met de hand uit de grond worden gehaald. Tijdens de oogst zijn boeren meestal afhankelijk van seizoenarbeiders uit Oost- en Zuid-Europa. Maar de afgelopen jaren is wel gebleken dat het steeds moeilijker wordt om ze te vinden. En dit jaar wordt dat natuurlijk door de onvoorziene omstandigheden een nog veel nijpender probleem. Het is voor het eerstgenoemde probleem dat AvL Motion uit Westerbeek ertoe heeft aangezet een machinale oplossing te ontwikkelen voor het oogsten van witte asperges. Vorig jaar heeft de machine al proefgedraaid en kon al een ‘launching customer’ voor dit jaar bekend worden gemaakt: Neessen Aardbeien Aspergeplanten uit het Limburgse Grashoek aan de rand van de Peel. Nu, pakweg drie jaar na de start van de ontwikkeling, meldt de startup uit Noord-Brabant dat de eerste volledig autonome, selectief werkende oogstrobot ter wereld een feit is. Klaar voor het seizoen.

Selectieve oogstmachine

AvL-oprichter en directeur Arno van Lankveld is opgegroeid op een aspergeboerderij. Hij kent als geen ander de grote uitdagingen die het oogsten van deze populaire groente met zich meebrengt. "Een aspergeplant vormt meerdere scheuten die in verschillende richtingen kunnen groeien. Dit maakt het proces moeilijker." Meestal worden alleen de stelen gestoken die met de kop uit de grond zijn gekomen. De resterende scheuten blijven staan om onder de zwart-witte keerfolie te rijpen. Tot nu toe was het menselijk oog nog nodig voor de juiste selectie van een oogstrijpe asperge. Oogstmachines konden of alleen alle stelen op dezelfde hoogte op hetzelfde moment doorsnijden, of ze waren gewoon te langzaam. AvL Motion komt nu met een oogstrobot die automatisch aspergekoppen detecteert met een constante snelheid tot 1 m/s, de stelen gestoken uit de grond trekt en ze op een lopende band wegvoert. Voor dit proces is maar één arbeider nodig, die de asperges op een laadplatform in dozen sorteert, de machine op het einde van een rij met een afstandsbediening draait en de afdekfolie in de afwikkelaar van de machine legt. "Boeren kunnen zo hun behoefte aan arbeidskrachten met 83 procent verminderen", schat Van Lankveld.

Select Country

Turck worldwide

Naar boven