profinet

Wat is PROFINET?

Het industriële ethernet protocol PROFINET beschrijft de totale data uitwisseling tussen de I/O apparaten zoals de multiprotocol I/O modulen en systemen van turck en de besturing, de besturing met de PROFINET master. In deze hoedanigheid fungeert PROFINET als een op ethernet gebaseerde opvolger voor het veldbus protocol PROFIBUS.

PROFINET is geoptimaliseerd in termen van cyclische data uitwisseling en biedt vele nieuwe eigenschappen en verbeteringen op het gebied van instellingen en diagnose in vergelijking met traditionele veldbussen.

Turck's PROFINET systeemoverzicht (klik om te vergroten!)

Het systeemoverzicht geeft een eerste impressie van de netwerk structuur, de verschillende I/O en de netwerk componenten.

Integratie in procesautomatisering

Chemische en farmaceutische fabrieken besteden veel moeite en geld aan de bescherming tegen uitvallen en stilstand en stellen daarom bijzondere eisen aan I/O-systemen. Het ontploffingsgevaar is in veel zones van een installatie aanwezig en een onderbreking van het continue productieproces kan leiden tot enorme financiële verliezen. Om dit te voorkomen worden controllers en I/O-modules in het veld gewoonlijk redundant uitgevoerd, d.w.z. als een apparaat of een verbinding uitvalt, wordt de back-up oplossing geactiveerd.

PROFINET systeemredundantie

In de PROFINET-context werd hiervoor een nieuwe standaard met systeemredundantie gecreëerd, die een grotere investeringszekerheid biedt voor bedrijven in de procesautomatisering. De hier gebruikte terminologie is gebaseerd op een classificatie die weergeeft in welke mate een automatiseringssysteem beschermd is tegen uitvallen (fail safe).

Er wordt geen redundantie toegepast als een controller en een veldapparaat slechts via één aansluiting (S1) communiceren. Als een PROFINET-apparaat echter een communicatie met zowel de primaire controller als met de back-up ondersteunt, wordt dit geclassificeerd als S2. Dit is de meest gebruikte vorm van systeemredundantie. De fysieke twin wordt geactiveerd als de hoofdcontroller uitvalt.

De I/O-apparaten van Turck realiseren reeds de vereiste logische dubbele communicatie met twee afzonderlijke controllers. De TBEN-L5-8IOL is daarmee de enige IO-Link mastermodule ter wereld met PROFINET S2 systeemredundantie in IP67.

Een zeer hoge en maximale beschikbaarheid kan alleen worden bereikt via een R1- of R2-systeemredundantie. In dit geval is de communicatie-interface van een veldapparaat ook redundant uitgevoerd, wat gebruikelijk is in combinatie met remote I/O. R2 met zijn vierwegsverbinding biedt het hoogste complexiteitsniveau.

Smart gecombineerd met IO-Link

Met de PROFINET-uitbreiding voor systeemredundantie zijn de voordelen van Industrial Ethernet nu ook beschikbaar voor de procesindustrie. Turck gaat nog een stap verder en integreert IO-Link ook in de wereld van systemen met hoge beschikbaarheid. De overzichtsgrafiek laat zien hoe een systeemarchitectuur er zou kunnen uit zien.

Niets staat de end-to-end digitale aansluiting van slimme veldapparaten zoals positie-indicatoren, ventieleilanden, sensoren of I/O-hubs in de weg. IO-Link is daarnaast zeer efficiënt en eenvoudig qua installatietijd, omdat de gegevens en de voedingsspanning via een onafgeschermde standaardkabel worden overgedragen.

Vraag het onze experts

Laat ons weten wat u nodig heeft en we zetten de juiste expert op de zaak.

Selecteer een aanhef

Geef uw voornaam in

Geef uw achternaam in

Geef uw bedrijfsnaam in

Geef uw emailadres in

Geef uw telefoon nummer in

Lees a.u.b. het privacybeleid en vink het selectievakje aan

* verplicht

PROFINET netwerk topologie (klik om te vergroten!)

Flexibele netwerk topologie

De PROFINET I/O apparaten van Turck beschikken over een geïntegreerde switch en kunnen geïnstalleerd worden in een lijnstructuur zoals klassieke veldbus systemen

Tevens ondersteunt PROFINET ook de standaard ethernet topologiën zoals ster, boom en ring structuren. Hierdoor kan de installatie van het netwerk eenvoudig aangepast worden aan de machine of installatie structuur. In een ster of boom structuurworden externe switches gebruikt wat een positief effect heeft op de werking van het totale systeem.

Fast Start-up

Fast Start-up reduceert de tijd tussen het inschakelen van de voedingsspanning van een I/O apparaat en de totstandkoming van de communicatie met de besturing. Fast Start-up is algemeen gedefinieert bij PROFINET met minder dan 500 ms. Turck's I/O modulen van de TBEN-L serie beschikken over een start-up tijd tot 150 ms.

Snelle aankoppeling van I/O apparaten is belangrijk om wachttijden te reduceren in gereedschapwissel applicaties. Hierdoor kan dus de kloksnelheid en dus de productiviteit verhoogd worden.

Verbeterde diagnose

In PROFINET netwerken zijn standaard IT functies en protocollen zoals HTTP en SNMP (simple network management protocol) beschikbaar voor netwerk diagnose.Het SNMP protocol is, naast andere functionaliteiten, de basis voor de PROFINET topologie scan. Hiermee kan de totale netwerk structuur online uitgelezen en grafisch weergegeven worden.

Alle multiprotocol ethernet gateways en I/O modulen van Turck zijn uitgerust met een webserver. De webserver biedt statistieken, instellingen en een foutgeheugen met historie en diagnose in platte tekst.

     

Bewezen engineering

De configuratie van PROFINET systemen volgt grotendeels de traditie van PROFIBUS. Daarmee biedt PROFINET in vergelijking met andere ethernet protocollen een zeer moderne en gebruiksvriendelijke engineering. De nieuwe GSDML configuratiebestanden zijn gebaseerd op de XML standaard en maken uitgebreide structuren en nieuwe functies mogelijk. Tevens wordt de webserver als configuratie gereedschap steeds belangrijker. Hiermee kunnen bijvoorbeeld ethernet poorten geconfigureerd worden of de PROFINET naam kan toegewezen worden.

Profinet Products

Follow these links to find your Profinet product in our product database

Select Country

Turck worldwide