profinet

Wat is PROFINET?

Het industriële ethernet protocol PROFINET beschrijft de totale data uitwisseling tussen de I/O apparaten zoals de multiprotocol I/O modulen en systemen van turck en de besturing, de besturing met de PROFINET master. In deze hoedanigheid fungeert PROFINET als een op ethernet gebaseerde opvolger voor het veldbus protocol PROFIBUS.

PROFINET is geoptimaliseerd in termen van cyclische data uitwisseling en biedt vele nieuwe eigenschappen en verbeteringen op het gebied van instellingen en diagnose in vergelijking met traditionele veldbussen.

Turck's PROFINET systeemoverzicht (klik om te vergroten!)

Het systeemoverzicht geeft een eerste impressie van de netwerk structuur, de verschillende I/O en de netwerk componenten.

Integratie in procesautomatisering

Chemische en farmaceutische fabrieken besteden veel moeite en geld aan de bescherming tegen uitvallen en stilstand en stellen daarom bijzondere eisen aan I/O-systemen. Het ontploffingsgevaar is in veel zones van een installatie aanwezig en een onderbreking van het continue productieproces kan leiden tot enorme financiële verliezen. Om dit te voorkomen worden controllers en I/O-modules in het veld gewoonlijk redundant uitgevoerd, d.w.z. als een apparaat of een verbinding uitvalt, wordt de back-up oplossing geactiveerd.

PROFINET systeemredundantie

In de PROFINET-context werd hiervoor een nieuwe standaard met systeemredundantie gecreëerd, die een grotere investeringszekerheid biedt voor bedrijven in de procesautomatisering. De hier gebruikte terminologie is gebaseerd op een classificatie die weergeeft in welke mate een automatiseringssysteem beschermd is tegen uitvallen (fail safe).

Er wordt geen redundantie toegepast als een controller en een veldapparaat slechts via één aansluiting (S1) communiceren. Als een PROFINET-apparaat echter een communicatie met zowel de primaire controller als met de back-up ondersteunt, wordt dit geclassificeerd als S2. Dit is de meest gebruikte vorm van systeemredundantie. De fysieke twin wordt geactiveerd als de hoofdcontroller uitvalt.

De I/O-apparaten van Turck realiseren reeds de vereiste logische dubbele communicatie met twee afzonderlijke controllers. De TBEN-L5-8IOL is daarmee de enige IO-Link mastermodule ter wereld met PROFINET S2 systeemredundantie in IP67.

Een zeer hoge en maximale beschikbaarheid kan alleen worden bereikt via een R1- of R2-systeemredundantie. In dit geval is de communicatie-interface van een veldapparaat ook redundant uitgevoerd, wat gebruikelijk is in combinatie met remote I/O. R2 met zijn vierwegsverbinding biedt het hoogste complexiteitsniveau.

Smart gecombineerd met IO-Link

Met de PROFINET-uitbreiding voor systeemredundantie zijn de voordelen van Industrial Ethernet nu ook beschikbaar voor de procesindustrie. Turck gaat nog een stap verder en integreert IO-Link ook in de wereld van systemen met hoge beschikbaarheid. De overzichtsgrafiek laat zien hoe een systeemarchitectuur er zou kunnen uit zien.

Niets staat de end-to-end digitale aansluiting van slimme veldapparaten zoals positie-indicatoren, ventieleilanden, sensoren of I/O-hubs in de weg. IO-Link is daarnaast zeer efficiënt en eenvoudig qua installatietijd, omdat de gegevens en de voedingsspanning via een onafgeschermde standaardkabel worden overgedragen.

Vraag het onze experts

Laat ons weten wat u nodig heeft en we zetten de juiste expert op de zaak.

Selecteer een aanhef

Geef uw voornaam in

Geef uw achternaam in

Geef uw bedrijfsnaam in

Geef uw stad in

Geef uw land in

Geef uw emailadres in

Geef uw telefoon nummer in

Lees a.u.b. het privacybeleid en vink het selectievakje aan

* verplicht

Select Country

Turck worldwide

Naar boven